WAT IS SUPERMOTO?

Hier vind je alles wat je moet weten over supermoto & supermotards

Supermoto: a way of life

Luchtfoto van Raceway Venray Circuit
In het dagelijks straatbeeld zie je ze steeds vaker; supermotardmachines met kenteken. Op internet zijn er zelfs hele community ’s te vinden, zoals Supermofools en Superretards, waarbij liefhebbers van Supermoto hun ervaringen delen in zelfgemaakte video’s. Supermoto is hiermee een echte way of life geworden.

Maar wat is Supermoto nou precies?

Supermoto is een unieke, snelle en super spectaculaire tak van het motorracen. Het is de perfecte combinatie tussen een drietal motorsporten; 

1. Wegrace of motorracen;
2. Motorcross;
3. Speedway. 

Als sport wordt Supermoto beoefend op een circuit, bestaande uit circa 85% asfalt en 15% offroad. In het offroad zijn springschansen (tafelbulten) en kombochten verwerkt. De combinatie tussen deze offroad elementen en de hoge snelheden die je kan bereiken op het asfalt, maken Supermoto een bijzonder sensationele sport.

Onze Supermoto cursussen worden gegeven op de volgende circuits:

Korte acceleraties en stijlvol sliden van Supermoto

Supermoto staat bekend om zijn ronkende motoren, korte maar heftige acceleraties, stijlvol sliden, driftend de bochten uit komen en met ijzingwekkende snelheden over het asfalt gieren. Supermoto is eigenlijk dé ultieme adrenalinekick!

In Europa is Supermoto-/ Supermotard-racen inmiddels uitgegroeid tot een razend populaire tak van de motorsport. De sport heeft al tal van kampioenen voortgebracht, waaronder Supermotorschool oprichter Marcel van Drunen

Lees hier hoe je de perfecte Supermoto slide kunt maken.

Welkom op Raceway Venray Circuit

Hoe is Supermoto ontstaan?

Oval Bocht Raceway Venray Circuit

Hoe bepaal je wie de beste motorrijder van de hele wereld is? In de VS bedachten ze daar in de jaren ’70 een spannende wedstrijd voor: De Motorcycle Olympiade. Men organiseerde een reeks wedstrijden, waarbij de rijders een parcours moesten afeggen bestaande uit een dragrace parcours, dirttrack, enduro en motorcross. Allemaal op dezelfde motor. Deze wedstrijd was het begin van wat uiteindelijk Supermoto zou worden.

Grote namen deden mee aan deze wedstrijd, zoals King Kenny Robert en Freddie Spencer, oftewel Fast Freddie. Het evenement werd gewonnen door Kent Howe rton op een RM370 Suzuki. Er wordt gezegd dat hij niet helemaal eerlijk won.

Het circuit van de Olympiade was wel erg lang. In de opvolgende jaren werd er daarom een nieuwe baan gemaakt. Vanaf toen kreeg het evenement de naam ‘Superbikers’.

Eddie Lawson was een belangrijke man in dit hele gebeuren. Het circuit bestond voor ongeveer de helft uit verharde weg en de andere helft was onverhard. Het onverharde deel bestond onder andere uit bochten, maar ook een paar spectaculaire springbulten. Alle rijders gebruikte hierbij de 500CC MX motor met 19 inch dirt-track banden.

De 500CC MX motoren werden uiteindelijk de standaard motoren waarop gereden werd tijdens de ‘Superbikers’ wedstrijden. Helaas kwam er in 1986 een einde aan deze wedstrijden toen de tv-zender ABC TV stopte met het uitzenden van de wedstrijden. 

Wat is het verschil tussen Supermoto en Supermotard?

De Fransen waren gefascineerd geraakt door het verbrande rubber tijdens het sliden op verharde wegdelen. Zo gefascineerd dat zij zelf een reeks wedstrijden organiseerde. De Fransen noemden deze manier van motorrijden ‘Supermotard’. Maar wij kennen het natuurlijk als Supermoto.

Voor ons is het de tak van de motorsport waarbij de beste allround motorsporter naar voren komt. 

Hoe onderscheiden Supermoto-motoren zich van andere motoren?

Een Supermoto machine is niets anders dan een omgebouwde crossmotor. Voor Supermoto wordt de motor voorzien van bredere velgen met straatbanden. Het voorwiel is een stuk kleiner, namelijk 16 of 17 inch in plaats van 21 inch bij crossmotoren. Het achterwiel van Supermoto-motoren is 17 inch en heeft een breedte van 5 of 5.5 inch. 

Supermoto-motoren hebben bovendien grotere remschijven. Deze zijn nodig voor het racen op het afvalt. Omdat er ook over onverharde wegen wordt geracet met tafelbulten, hebben Supermoto-motoren aangepaste veringen.

Ben je benieuwd naar Supermoto cursussen? Kijk dan snel onze Supermoto-cursus, om zelf deze fantastische motorsport te kunnen ervaren.

Wil jij ook eens Supermoto racen?
Dat kan bij de Supermotorschool!