JUSTIN VAN DER VALK

Verteld over zijn ervaring met de Supermoto-cursus

De 21 jarige Justin van der Valk uit Heerhugowaard volgde afgelopen seizoen maar liefst twee keer de Supermoto-cursus. Hij was er in juni en september. Wij spraken hem en vroegen hem naar zijn ervaringen.

Ik heb de Supermoto-cursus nu twee keer gevolgd. De eerste keer was in juni van dit jaar, en nu ben ik terug om de cursus nogmaals samen met mijn vader en broer te volgen.

Ik wilde het al langere tijd een keer gaan doen, maar die twijfel kwam echt uit mezelf. Op de site zijn alleen maar positieve reacties te lezen en daar omschrijft ook iedereen: ‘jong of oud, ervaren of niet, voor iedereen is het leuk’. Het is een beetje de aard van het beestje: twijfelen aan jezelf. Je moet het uiteindelijk gewoon doen. Je krijgt er echt geen spijt van!

Voordat ik de eerste keer deelnam aan de Supermoto-cursus, had ik wel zo mijn twijfels over de toegankelijkheid. Kan ik dat wel? Is dat wel wat voor mij? Straks ben ik de enige zonder race of cross-ervaring. Dat leek me vervelend. Op een gegeven moment heb ik dat opzijgezet. Ik dacht: ik moet het gewoon gaan doen! Je bent nooit de slechtste.


justin van der valk

Een super ervaring!

Tijdens de cursus heb ik helemaal niet meer aan deze twijfels gedacht. Iedereen rijdt juist op zijn eigen niveau en zit eigenlijk in hetzelfde schuitje. Iedereen wil gewoon graag beginnen en vindt het ook enigszins spannend. Op een gegeven moment zit je helemaal in je eigen ritme. Je denkt vanuit de oefening, bijvoorbeeld bochten die je moet sturen. In mijn geval zat ik er ook helemaal niet meer mee dat de anderen sneller of langzamer waren.

Je bent lekker voor jezelf bezig en je wilt zelf beter worden. De trainers Marcel en Perry geven je hierbij ook aanwijzingen waar je echt wat mee kunt. Als je dat dan goed doet, dan krijg je een duimpje omhoog en anders wuiven ze even naar je. Dan rijd je naar een van de trainers toe en dan krijg je instructies.

De ervaring was van het begin tot het eind super. De ontvangst was heel fijn. Je merkt toch dat iedereen een beetje gespannen is. Marcel voelt dat als geen ander aan en maakt het voor iedereen heel laagdrempelig, en er heerst echt een ontspannen sfeer. Vervolgens maak je een praatje met andere deelnemers: wat rijd jij voor motor of wat heb jij voor ervaring? Ik heb er wel zin in, jij ook? Ja, ik ook, ik vind het wel spannend. Oh ja, ik ook. Dan kom je erachter dat iedereen in hetzelfde schuitje zit, dat iedereen gewoon graag wil beginnen en het ook enigszins spannend vindt.

Vervolgens ga je zitten in het lokaal en krijg je een uurtje uitleg. Dat was erg belangrijk, je krijgt dan toch heel veel informatie mee. Dan begint het al een beetje te kriebelen. Vervolgens ga je een rondje lopen over het eurocircuit. Marcel liet de race lijnen zien en dan hoor je Marcel al zijn motor starten. Dan zie je iedereen al met een lange nek kijken van: nou, wanneer komt hij? Dan zie je Marcel over het circuit denderen en dan kan je niet wachten om zelf te beginnen. We hadden een groep met alleen maar mannen en ook nog eens van jong tot van middelbare leeftijd. Iedereen zei: oké, nu willen we zelf, want dit is super gaaf.

Dan begint het te kriebelen...

Als je vervolgens op de motor zit, denk je: wat is dit voor ding? Hartstikke licht. Hij trekt verschrikkelijk snel op. Sturen doe je niet door met het stuur te sturen, maar door met je lichaam, links of rechts, naar beneden te duwen. De motor valt echt een kant op. Dat was in het begin wel heel erg wennen.

Vervolgens rijd je een paar proefrondjes en ga je beginnen met het ‘rondje draaien om je eigen as’. Je voetsteun aan de grond proberen te krijgen. Dan zie je dat Marcel dat doet en denk je: dat lukt mij toch niet? Dat kan toch niet? Dat is toch onmogelijk? Dan ben je zelf aan de beurt en denk je: daar gaan we maar. We gaan het proberen. Dan zegt Marcel: je was vijf centimeter bij de grond vandaan. Toen dacht ik: als dat al zo snel gaat, laat de rest dan ook maar komen.

Je merkt gewoon dat je steeds sneller gaat. Je voelt je steeds fijner. Hoe beter het gaat, hoe leuker het is. Vanaf het eerste moment dat je over het circuit heen loopt, dat je Marcel ziet, dan begint het wel te kriebelen. Dat was bij mij het geval, maar ook voor bij mijn vader en mijn broer. Het is gewoon fantastisch als je dan zelf op de motor zit. We hebben de hele dag genoten.

Gesloopt maar voldaan

De eerste keer hadden we heel mooi weer. Dan ben je blij als je even een pauze kunt nemen, water drinken, snel een stukje fruit, of een Snicker naar binnen en dan stond Marcel alweer aan je jas te trekken. Kom we gaan weer! Helm op en dan ging je weer.

De oefeningen probeer je vervolgens zo goed mogelijk uit te voeren. Je krijgt goede tips. Je gaat met zulke grote stappen vooruit, dat je aan het eind van de dag ook gewoon lekker soepel over het circuit gaat. Je denkt niet meer na. Het gaat gewoon. Je stuurt later in, je remt later en gaat harder door een bocht heen. Op een gegeven moment durf je zelfs anderen in te halen.

Wanneer de dag voorbij is ben je helemaal gesloopt, maar heel erg voldaan. In mijn geval was ik ervan overtuigd dat ik het nog een keer wilde doen.

Leerpunten

Je leert remvaardigheid en het omgaan met je motor. Dat kan je goed toepassen in het verkeer. Hoe houd je de koppeling bij de hand?

Bij de rijschool heb ik geleerd dat al je vingers moet gebruiken bij de koppeling en de rem. Hier zeggen ze juist: gebruik twee vingers om de koppeling aan te grijpen op het spanningspunt. Daardoor houd je veel meer controle over het stuur. Dit zijn handigheidjes die zij je meegeven. Twee vingers is genoeg. Koppeling aanhouden op het aangrijpingspunt als je uit de bocht accelereert. Met twee vingers voorin knijpen.

Ik heb vooral geleerd om te vertrouwen in mijn motor. Sturen, dus afschuinen van de motor. Echt het stuur naar beneden duwen en niet zozeer met je stuur sturen. En vooral leren remmen door het gebruik te maken van terugschakelen met de motor, met je voor-rem en je achterrem.

Diverse groep cursisten

De groep van deelnemers is heel divers. Tijdens mijn tweede cursus waren er onder de deelnemers ook een vrouw en een man van middelbare leeftijd bij. Beide hebben ze veel geleerd tijdens de cursus. De vrouw kon het aan het begin niet echt bijbenen. Dan zie je dat Marcel haar een tijdje apart neemt van de groep en met haar gaat oefenen op een ander gedeelte van het circuit. Als zij zich dan vervolgens weer bij de groep voegt zie je dat ze daarna gewoon met de rest meekomt, en dat is mooi.

Er was ook een man die in zijn vrije tijd op een Harley rijdt, ook hij heeft veel geleerd en had het naar erg naar zijn zin. En dan mijn vader, die een ervaren motorrijder is, maar wel een knal heeft gekregen door een motorongeluk. Ook hij heeft het onwijs naar zijn zin gehad en ook het vertrouwen in zijn motor teruggekregen. Mijn broer, die een Suzuki GSXR heeft en dus helemaal geen ervaring met een supermoto, vond het fantastisch en heeft genoten.

Een aanrader voor iedere motorrijder

Ik zou het zeker aanraden aan andere motorrijders. Sterker nog, dat heb ik ook al gedaan. De cursus is echt geschikt voor motorrijders die graag de grens op willen zoeken en uitgedaagd willen worden door de motorsporttrainer.

Ik heb dezelfde cursus voor een tweede keer gedaan. Die tweede keer was minstens net zo gaaf als de eerste keer, ik kan dat ook eigenlijk iedereen aanraden. Zonder meteen deel te hoeven nemen aan een gevorderde Supermoto vervolgcursus, krijg je net even wat meer diepgang en meer tips dan andere cursisten en dat maakt het gewoon harstikke leuk. De tweede keer eindig je ook gewoon net weer wat beter, wat sneller, nog steeds even gaaf. Echt een aanrader!

Toffe gasten

Zowel Marcel als Perry vind ik onwijs toffe gasten. Ze zijn heel direct en ze willen ook dat jij beter gaat rijden en daardoor sneller gaat rijden. In de introductie zegt Marcel ook eerlijk: ik ga naar je schreeuwen, want als jij niet sneller, beter of platter gaat, dan ben ik niet blij aan het einde van de dag. Ik wil dat jij iets leert vandaag en aan het einde van de dag moe maar voldaan van de motor stapt. Dat vind ik gewoon top. Ik ben er nog steeds erg enthousiast over.

Mannen jullie zijn onwijs toffe gasten en erg goed en bevlogen in wat jullie doen. Ik heb het onwijs naar mijn zin gehad en veel geleerd nogmaals bedankt en tot snel!