Motorverzekering afsluiten? Volg deze tips


Heb je een motor? Dan moet je een motorverzekering afsluiten. Waar moet je op letten bij een motorverzekering afsluiten? Ik geef je een aantal belangrijke tips. 

Een motor is een waardevol bezit. Het is in Nederland verplicht om je motor te verzekeren. Net als bij een autoverzekering. Ook als je motor alleen in de schuur staat. Er zijn verschillende type motorverzekeringen. Welke motorverzekering past bij jouw motor en rijgedrag? 

Met de onderstaande tips kun jij de beste motorverzekering afsluiten. Zo rij je veilig met jouw motor en komt je niet voor verrassingen te staan bij eventuele schade.

Dekking motorverzekering

Je bent in Nederland verplicht om minimaal een WA-dekking voor je motor af te sluiten. Dan ben je verzekerd tegen schade die jij toebrengt aan anderen op je motor, maar wordt de schade aan je eigen motor nog niet vergoed. Daarvoor moet je een aanvullende dekking nemen. 

Heb je een motor met een hoge waarde? Dan kun je deze verzekeren met een all-risk dekking of slechts beperkt verzekeren. Je hebt deze drie opties in een motorverzekering: 

  • Een WA-motorverzekering is verplicht en vergoed alleen schade die je aan anderen veroorzaakt. 
  • Bij een beperkt casco motorverzekering wordt ook een deel van de schade aan je eigen motor vergoed. 
  • Bij een all-riks motorverzekering wordt in veel gevallen ook de totale schade aan je eigen motor vergoed. 

Tip: Kijk nauwkeurig naar de dagwaarde en leeftijd van jouw motor. Welke dekking past het best bij je motor? Dit voorkomt dat je een hoog maandelijks bedrag betaalt voor een motor met een lage (dag)waarde. 

Motorverzekering met winterstop

Veel motorrijders rijden voornamelijk in de zomermaanden, maar laten in de winter hun motor binnen staan. Een aantal verzekeraars bieden de mogelijkheid om een soort winterstop te hebben in je motorverzekering. Je blijft wel verzekerd tegen diefstal, maar betaalt minder omdat je je motor tijdens de wintermaanden niet gebruikt. Bijvoorbeeld Interpolis en Diks hebben de winterstop motorverzekering. 

Korting op je motorverzekering afsluiten

Er zijn verschillende mogelijkheden om eventueel een korting te krijgen op het afsluiten van je motorverzekering. Bijvoorbeeld in de volgende situaties:

  • Als je het jaarbedrag vooruitbetaalt. 
  • Wanneer je thuis een goed alarmsysteem hebt. 
  • Wanneer je een rijvaardigheidscursus hebt gevolgd. 

Elke korting is mooi meegenomen en kunnen je jaarlijkse kosten aan je motor verlagen. 

Eigenlijk is het dus vrij simpel. 

  • Heb je een dure motor? Neem dan een all-risk motorverzekering. 
  • Heb je een motor met een lage waarde? Dan voldoet een verplicht WA-motorverzekering of een beperkt casco motorverzekering. 

Zorg voor het juiste motorslot

Controleer zorgvuldig de eisen en voorwaarden van de verzekeraar wat betreft het motorslot. 

  • Vereist de verzekeraar een ART-slot? Gebruik deze dan ook. 
  • Vereist de verzekeraar een ART-beugelslot? Dan voldoet een schijfremslot dus niet. 

Zonder het juiste slot, wordt je je motor waarschijnlijk niet vergoed bij diefstal.