Crossmotor voor kind kopen. Waar moet ik op letten?


Super gaaf, je kind is gek van motorcross en blijkt een klein talentje te zijn. Nu wil je een crossmotor voor kinderen kopen. Maar waar moet je op letten bij het kopen van een crossmotor voor kinderen?

Er zijn verschillende type crossmotoren voor kinderen. Geen één crossmotor is hetzelfde. Daarom is het goed dat je weet welke motor perfect is voor jouw kind. 

In het kort moet je letten op de volgende kenmerken bij het bepalen van de juiste crossmotor voor je kind:

 1. Je kind moet zittend op de crossmotor met beide voeten bijna plat op de grond kunnen staan. 
 2. Je kind moet met beide handen het stuur comfortabel kunnen vastgrijpen, met een licht gebogen elleboog. 
 3. De vingers van je kind moeten lang genoeg zijn om de koppeling en de remhendels te kunnen bedienen. 

Let op: 

 • Een crossmotor voor je kind kopen die te groot is, kan gevaarlijk zijn. Je kind kan gevaar lopen als hij/zij op een motor zit die hij/zij niet goed kan bedienen omdat de crossmotor te groot voor hem/haar is. 
 • Rijden op een crossmotor die te groot is, kan frustrerend zijn voor je kind. Dan krijgt je kind het crossen minder snel onder de knie. Dit is niet motiverend en dan haakt je kind misschien vroegtijdig af. 
 • Een grotere crossmotor is duurder. Begin dus gerust kleiner. 

Waar moet je op letten bij een goede crossmotor voor kinderen kopen?

Je moet goed letten op een aantal aspecten wanneer je een goede crossmotor voor kinderen wilt kopen. 

De belangrijkste dingen waar je op moet letten, zijn:

 1. Zadelhoogte
 2. Type motor
 3. Wielgrootte
 4. Startsysteem

Deze puntjes zal ik hieronder verder toelichten. Lees het even door, want dan ben je goed op de hoogte van de belangrijkste dingen waar je op moet letter bij het kopen van een nieuwe crossmotor voor je kind. 

Zadelhoogte van de crossmotor voor kinderen

Welke crossmotor maat is geschikt voor je kind?

Veel mensen bepalen de zadelhoogte op basis van de leeftijd van het kind. Dit is niet de beste methode. Elk kind is namelijk anders. Het ene kind van vijf jaar oud heeft een andere lengte dan het andere kind van vijf jaar oud. En als je kind een vroege groeispurt heeft gehad, is het heel belangrijk dat je de zadelhoogte hierop aanpast. 

De juiste zadelhoogte voor jouw kind bepaald je op deze manier: 

Laat je kind op de motor zitten met blote voeten. Staan de voeten gedeeltelijk plat op de grond? Dan is dit de juiste hoogte. 

Je kunt dit ook proberen met motorlaarzen aan, maar zorg er dan voor dat de voeten niet helemaal plat op de grond kunnen staan. Kunnen de voeten wel plat op de grond staan? Dan zal het kind sneller uit de motor groeien, en dit is zonde van je investering. 

Is jouw kind klaar voor motorcross? Je leest het hier >>>

Type crossmotor voor jouw kind

Je kunt het beste starten met een 50cc crossmotor voor je kind. Een 50cc crossmotor heeft minder kracht en weegt niet zoveel. Dit betekent letterlijk dat je kind op deze motor gemakkelijker kan leren crossen. 

Een 50cc crossmotor is geschikt voor een kind tot ongeveer zeven jaar oud. Een kind vanaf 7 jaar kan beter rijden op een crossmotor tot 125cc. Een crossmotor van 250cc is niet echt geschikt voor kinderen, maar meer voor jongvolwassenen en volwassenen. 

Let op: Je kind zal zich minder snel ontwikkelen in het crossen op een te zware crossmotor!

Grootte van de wielen van de crossmotor voor kinderen

Er zijn grootte en kleine wielen voor crossmotoren. Wat is het verschil?

Grote wielen geven meer stabiliteit en zijn zachter. Daardoor voelt de rijder minder de hobbels en oneffenheden in de weg. En dat is bij motorcross een groot voordeel. Grote wielen zijn natuurlijk wel aanzienlijk zwaarder. 

Op kleinere wielen kun je sneller draaien en deze zijn juist lichter. Dit kan een voordeel hebben voor het kind. Je hebt wel minder keuze in banden voor kleine wielen. 

Wat is het beste voor de crossmotor voor je kind? Laat ook hiervoor het kind op de motor zitten. 

 • Kunnen ze veilig met hun voeten bij de grond? 
 • Kunnen ze daarnaast ook het gewicht van de motor aan? 

Dan kun je ook voor een grotere maat wielen gaan. 

Het startsysteem voor de crossmotor voor kinderen

Vaak hebben crossmotoren voor kinderen een elektrisch startsysteem. Met een elektrisch startsysteem kan je kind de motor starten met één druk op de knop. Dit is makkelijk. 

Een motor met cc heeft een kickstart. Hier moet je kind aan wennen, maar ik weet zeker dat je kind dit uiteindelijk onder de knie zal krijgen. Helemaal wanneer je kind wordt getraind door een professionele trainer, zal de kickstart aan bod komen. 

Schrijf je kind in voor de motorcrosstraining voor kinderen

De beste 50cc crossmotor voor kinderen

Nu je dit weet: Wat is de beste 50cc crossmotor voor kinderen?

Zoals ik al zei, is elke crossmotor verschillend. De beste manier om erachter te komen welke 50cc crossmotor het beste is voor jouw kind, is door je kind erop te laten zitten. Het belangrijkste is dat je kind goed en comfortabel op de crossmotor kan zitten. 

De beste 50cc crossmotoren voor kinderen zijn:

 • Yamaha PW50 – Dit is een volautomatische crossmotor met een aantal belangrijke veiligheidsvoorzieningen. Ik raad de meeste kinderen deze crossmotor aan. 
 • NRG 50cc – Deze crossmotor heeft een automatische koppeling en een watergekoelde tweetakmotor. Dit is gemakkelijk voor beginnende crossers. 
 • Honda CRF50 – Veel waar voor je geld. 

Ga eens langs bij een dealer. Laat je kind testen op welke crossmotor hij/zij het beste en meest comfortabel kan zitten. Test gerust meerdere crossmotoren. En vergeet niet om je kind te laten testen of hij/zij het gewicht van de crossmotor aan kan. 

Als de nieuwe crossmotor thuis is, zal je kind aan deze nieuwe crossmotor moeten wennen. Dat is geen probleem. Een trainer kan je kind alles uitleggen over de nieuwe motor en je kind leren hoe hij/zij de nieuwe crossmotor goed kan onderhouden. Professionele motorcrossraining is dus super belangrijk voor de ontwikkeling van je kind. 

Prijs 50cc crossmotor voor kinderen

Over het algemeen zijn 50cc crossmotoren prijsvast. Dat betekent dat de prijs niet hard daalt bij gebruik. Maar dit geldt natuurlijk alleen als de crossmotor goed wordt onderhouden. 

Let op: Je kind zal de crossmotor voor kinderen ontgroeien. Investeer dus geen vermogen in een nieuwe crossmotor. Ik raad je aan om tussen de €1000 en €1200 uit te geven aan een tweedehands 50cc crossmotor. 

Wil je een tweedehands crossmotor voor kinderen kopen? Lees dan eerste mijn tips voor het kopen van een tweedehands crossmotor. Dan kom je niet met een miskoop thuis.

De truc is om een goede deal te vinden. Is je kind al actief in het crossen? Dan ken je misschien andere crossers die uit hun crossmotor zijn gegroeid. Misschien kun je met de ouders een goede deal maken om de crossmotor over te nemen. En wie weet kan je kind op op een latere leeftijd komen crossen op onze Yamaha YZ450F crossmotoren